Ich história sa začína vo Francúzsku a pôvodne bola inšpirovaná francúzskymi pralinkami. Neskôr sa udomácnila v Maďarsku a dodnes je táto sladkosť považovaná za typicky maďarský vynález. Takisto dekorácia stromčeka salónkami má pôvod v Maďarsku a je typická pre túto krajinu.
Na Slovensko sa táto ozdoba dostala v 19. storočí a dnes je vianočný stromček mix kultúr. Samotná tradícia stromčeka pochádza z Nemecka a vešanie salóniek z Maďarska.
Sladký čarovný fondán
Originálna salónka je sladký a tvrdý fondán, ktorý je poliaty rôznymi druhmi čokolády a zabalený v papierovom obale s typickými strapcami.
Svoje meno získala z maďarského výrazu „szalon“ . Stromčeky sa v šľachtických rodinách umiestňovali vždy do haly či salónu, aby pekne vynikli. Cukríky na stromčeku boli pomenované ako „szaloncukor“ a na Slovensku dostali svoj typický názov.
Ich výrobe sa pôvodne venovali súkromné cukrárne, ktoré ich neustále zdokonaľovali a inovovali. Dostali tak rôzne chute a obaly. Vždy ale boli vyrábané podľa prísne stráženej receptúry a každý štvorček cukríka bol precízne vyrobený a zabalený. Postupne sa začala ich priemyselná výroba a dnes máme na trhu veľa druhov, príchutí a balení.
Na Slovensku sa priemyselná výroba začala v 60tych rokoch minulého storočia, receptúra bola ale vyvinutá v českej čokoládovni.
Dnes, podobne ako aj iné výrobky, všetko podlieha móde. Aktuálne sú mimoriadne obľúbené čokoládové, želé, kokosové alebo karamelové. Na trhu sú dostupné aj ovocné.
Hovorí sa, že Slováci sú konzervatívni. Platí to aj o ich výbere vianočných sladkostí. Najčastejšie kupované sú čokoládové alebo fondánové salónky.
Pri štipke vynaliezavosti sa dajú pripraviť aj doma. Stačí zmiešať cukor, vodu, príchuť vo vhodnom pomere, uvariť na tzv. niť, nechať vychladnúť a tvarovať na požadované kocky. Pri balení je dobre uplatniť fantáziu, strapce môžete vytvoriť napr.do tvaru snehových guličiek. Vhodný recept si určite ľahko nájdete a vytvoríte si tak doma skutočný voňavý pocit Vianoc.